W trójkącie ABC dany jest wierzchołek A(-6,-2) środek E(0,-1) boku AB i wektor B
smutna : W trójkącie ABC dany jest wierzchołek A(−6,−2) środek E(0,−1) boku AB i wektor BC=[−8,4]
Wyznacz równania kierunkowe prostych, w których zawierają się boki trójkąta ABC
no to odczytałam z układy i z tego środka współrzędną B i równianie kierunkowe y=−1/6x+1 i się
zgadza
punkt C próbowałam obliczyć z wektory i wyszło mi C(15,4) co jest chyba źle bo dalej źle
wychodzą równia prostych
jeszcze−nie−śpiących proszę o pomoc
4 sty 22:16
5-latek: Ze wzoru na srod3ek odcinka obliczlas wspolrzedne punktu B ?
Jakie CI one wyszly (nie che mi sie liczyc
4 sty 22:24
Janek191:

A = ( − 6; − 2) E = ( 0 ; − 1)
B = ( x; y)
więc
| − 6 + x | | − 2 + y | |
| = 0 i |
| = − 1 |
| 2 | | 2 | |
x = 6 i y = 0
więc
B = ( 6; 0 )
========
→
BC = [ − 8 ; 4 ]
C = ( x
1; y
1)
więc
→
BC = [ x
1 − 6; y
1 − 0 ] = [ − 8 ; 4]
czyli
x
1 − 6 = − 8 i y
1 = 4
x
1 = − 2 i y
1 = 4
C = ( − 2; 4)
=========
Prosta AB :
A = ( − 6 ; − 2) B = ( 6 ; 0)
y = a x + b
− 2 = − 6a + b
0 = 6 a + b
−−−−−−−−−−−− dodajemy stronami
− 2 = 2 b
b = − 1
−−−−−
6 a = − b = 1
================
itd.
4 sty 22:32
Janek191:

A = ( − 6; − 2) E = ( 0 ; − 1)
B = ( x; y)
więc
| − 6 + x | | − 2 + y | |
| = 0 i |
| = − 1 |
| 2 | | 2 | |
x = 6 i y = 0
więc
B = ( 6; 0 )
========
→
BC = [ − 8 ; 4 ]
C = ( x
1; y
1)
więc
→
BC = [ x
1 − 6; y
1 − 0 ] = [ − 8 ; 4]
czyli
x
1 − 6 = − 8 i y
1 = 4
x
1 = − 2 i y
1 = 4
C = ( − 2; 4)
=========
Prosta AB :
A = ( − 6 ; − 2) B = ( 6 ; 0)
y = a x + b
− 2 = − 6a + b
0 = 6 a + b
−−−−−−−−−−−− dodajemy stronami
− 2 = 2 b
b = − 1
−−−−−
6 a = − b = 1
================
itd.
4 sty 22:32
smutna : Jeny Janek stokrotne dzięki, pomyliłam się przy obliczaniu punktu C bo zapomniałam o minusie
przed 8 bardzo, bardzo dziękuję <3
4 sty 22:43
Eta:
x
B=2x
E−x
A ⇒x
B=6 ⋀ y
B=2y
E−y
A ⇒ y
B=0 ,
B(6,0)
| | 4 | |
wektor [−8,4] prostopadły do prostej BC , to aBC= |
| = −0,5 |
| | −8 | |
BC: y= −0,5(x−6) ⇒ BC:
y= −0,5x+3
| | 1 | | 1 | |
AB: y= |
| (x−6) ⇒ AB: y= |
| x−1 |
| | 6 | | 6 | |
wektor BC=[−8,4] ⇒ x
C−6=−8 ⇒ x
C= −2 ⋀ y
C=4 ,
C(−2,4)
AC: y=1,5(x+2)+4 ⇒ AC:
y= 1,5x +7
5 sty 00:33