twierdzenia
Patrycja: Udowodnij,że suma liczby dwucyfrowej i liczby utworzonych z tych samych cyfr zapisanych w
odwrotnej kolejności jest podzielna przez 11

? Prosze o szybka odpowiedz
4 sty 22:03
.........::
a= 10x+y , b= 10y+x , x,y∊{1,2,3,4,5,6,7,8,9}
a+b= 11x+11y= 11*(x+y) wniosek: .........
4 sty 22:09
Patrycja: Dziękuje
4 sty 22:15
Patrycja: Jeszcze jedno a jak to zrobic udowodnij ze roznica kwadratow liczb niedzielacych sie przez 3
jest podzielna przez 3

4 sty 22:18
Eta:
Liczby ,które nie są podzielne przez 3 są postaci : 3k+1 lub 3k+2 , k∊C
(3k+2)2−(3k+1)2= (3k+2+3k+1)(3k+2−3k−1)= 6k+3= 3*(2k+1) wniosek ....
4 sty 23:34
olejnik: Eta udowodniła tylko szczególny przypadek: gdy te liczby są kolejne.
5 sty 02:06
Eta:
Majaczysz?
5 sty 02:11
niechciany: Ma rację
5 sty 02:13
niechciany: 3k+1 oraz 3k + 2 ze względu na wybór naturalnego bądź całkowitego k są kolejnymi
liczbami niepodzielnymi przez 3.
5 sty 02:14
Eta:
3k+1 , 3t+2 , k,t∊C
9t2+12t+4−9k2−6k−1= 3(3t2−3k2+4t−2k+1) = 3*u , u∊C
5 sty 02:17
Eta:
Pasuje?
5 sty 02:17
niechciany: a co jeżeli obie dają resztę 2 z dzielenia przez 3 ?
5 sty 02:18
Eta:
Taka różnica kwadratów tym bardziej jest podzielna przez 3
2
2−2
2=0 i 1
2−1
2=0
Już mi się nie chce o tej porze pisać
5 sty 02:21
niechciany: ale przypadki :
5
2 − 2
2 , 4
2 − 1
2
nie są już takie oczywiste,
Zostawmy to zadanie
Saizou, który bardzo chętnie użyje kongruencji i rozwali zadanie w
dwóch linijkach. Przy okazji uczeń nic nie zrozumie
5 sty 02:24
Eta:
"niechciany", "nieznajomy" czyli
Basia łobuzica
5 sty 02:28
Eta:
5
2−2
2= 21=
3*7 i 4
2−1
2= 15=
3*5
5 sty 02:31
niechciany:
5 sty 02:33
Eta:
5 sty 02:33
Kacper:
Eta skąd wiedziałaś?
5 sty 09:40
olejnik: Eta nie dość, że nie umie zadania zrobić, to jeszcze bezczelna.
13 sty 01:12