jednokładność
kalkulator: Poproszę mi na chłopski sposób powiedzieć a raczej napisać jak to zrobić.

Obrazem punktu A= −2,3 w jednokładności o środku w punkcie s =1,1 i skali k=−3 jest punkt a'.
Jakie współrzędne ma a' ?
4 sty 21:07
PW: Myśleć zgodnie z definicją. Skala ujemna oznacza, że punkt A i A' leżą po przeciwnych stronach
punktu S (wszystkie trzy na jednej prostej). Skala mówi również o stosunku odległości SA i
SA'.
Najlepiej to wyrazimy w języku wektorów:
[SA]' → = −3·[SA]→.
4 sty 21:20
PW: Poprawka:
[SA'] → = −3 [SA]→
4 sty 21:21
kalkulator: A można prosić o pokazanie na tym przykładzie ?
4 sty 21:33
Mila:

A=(−2,3)
S=(1,1)
SA
→[−3,2]
SA'
→=−3*[−3,2]=[9,−6]⇔
S(1,1)→T
[9,−6]→A'=(1+9,1−6)=(10,−5)
Wzory możesz wyprowadzić z definicji. S=(a,b)=(1,1), k=−3
x'=k*x+a*(1−k)
y'=ky+b*(1−k)
4 sty 21:40