Regresja liniowa
xyz: Regresja liniowa
Na zajęciach miałem podaną częstotliwość, dla której mierzyłem C oraz tgδ i teraz za pomocą
programu regresji liniowej mam wyznaczyć R czy ktoś może nakierować mnie w jaki sposób to
wykonać?
tgδ=ωRC
4 sty 20:06
xyz: Jeżeli charakterystyka tgδ jest w funkcji częstotliwości a z regresji liniowej uzyskuję wzór
y=ax +b, w którym a=2πRC (wynika to z przekształceń wzoru tgδ=ωRC=2πfRC) to teraz wystarczy
wziąść podstawić C z wyników pomiarów w okolicach środka charakterystyki i mam już wyznaczone
R ?
4 sty 20:27
MQ: Masz zależność tgδ=ωRC, gdzie mierzyłeś tgδ i C, więc albo bierzesz:
1) y=tgδ oraz x=C i masz zależność y=ax, gdzie a=ωR
albo
| | 1 | |
2) x=tgδ oraz y=C i masz zależność y=ax, gdzie a= |
| |
| | ωR | |
4 sty 20:39
xyz: Ok dzięki za pomoc
4 sty 20:44