Geometria na płaszczyźnie
Dżepetto 18: Dobierz wartość parametru a ∊ |R , aby
a) kąt C czworokąta o kolejnych wierzchołkach A = ( −3, −2 ) B = ( a, −1 ) C = ( 5,1 ) D = ( 3,
a
2 ) był kątem prostym
b) punkty A, B, D były współliniowe.
Ostatnie na dziś
4 sty 19:56
Dżepetto 18: a) rozpracowane
4 sty 20:02
5-latek: b) Kiedy punkty sa wspoliniowe ?
4 sty 20:05
Dżepetto 18: Jeżeli leżą na jednej linii prostej. Wyznaczyłem prostą przechodzącą przez A i B a następnie
podstawiłem do niej D lecz chyba nie wychodzi.
| | x+3 | |
y= |
| −2 −Prosta przechodząca przez A i B |
| | a+3 | |
4 sty 20:11
Eve: masz ustalic a, więc prawa strona ma być równa a2
teraz licz a
4 sty 20:14
Dżepetto 18: | | 6 | |
Próbowałem lecz jak policzyć a2 − |
| −2=0 ? |
| | a+3 | |
4 sty 20:17
5-latek: Eve , przypominasz mi
Basię 
czy dobrze mysle ?
4 sty 20:25
Eve: nie, jestem symbolem uśmiechu, zmieniłam nick
4 sty 20:27
Eve: Dżepetto do wspólnego mianownika sprowadź
4 sty 20:28
5-latek:
4 sty 20:32
Dżepetto 18: Eve, racja. Ze wspólnym mianownikiem wyszło. Dziękuję bardzo
4 sty 22:50