d
całka: Oblicz całkę:
∫(x2 + 2x + 3)sinxdx
4 sty 19:51
całka: jest to z działu całkowania przez części
4 sty 19:56
Eve: no to dobierz u i v'
4 sty 19:57
całka: u = x2 + 2x + 3 v' = sinx
u =2x + 2 v = −cosx
= −(x2 + 2x + 3)cosx −∫(2x + 2) − cosxdx =
= −(x2 + 2x + 3)cosx − ∫ −2xcosx − 2cosxdx
i nie wiem co dalej
4 sty 20:04
Eve: ale tam powinno być *(−cos) pod całka i 2 przed całką
4 sty 20:06
Eve: potem znowu przez części jak poprzednio
4 sty 20:07
całka: możesz to zapisać ?
4 sty 20:08
Eve:
......+2∫(x+1)cosxdx powinno byc
4 sty 20:10
całka: skąd wziełeś x+1 jak u=2x+2 ?
4 sty 20:12
Eve: 2 przed całka jest
4 sty 20:17
całka: wyszło mi:
−(x2 + 2x + 3)cosx + 2xsinx + 2sinx + 2cosx + C
w odpowiedziach mam zupełnie inny wynik. Czy ja robię błąd czy w odp jest błąd ?
4 sty 20:42
Eve: mnie wyszło tak samo, czyli błąd tkwi chyba w odp
a jak tam jest?
4 sty 20:45
całka: ok dzięki
4 sty 20:46