Sprawdź tożsamość
toja: 1−sinx/sinx * 1+sinx/cosx = ctgx
Mógłby ktoś to rozwiązać i wytłumaczyć?
4 sty 19:50
Eve: wymnożyłaś?
4 sty 19:53
5-latek: | 1−sinx | | 1+sinx | |
| * |
| =ctgx sinx i cosx≠0 |
| sinx | | cosx | |
4 sty 19:56
toja: Gdybym jeszcze wiedział jak....
4 sty 19:59
Eve: umiesz skracać?
4 sty 20:00
toja: Tak, ale nie widzę tutaj ku temu możliwości.
4 sty 20:01
Eve: a cos?
myślenie nie boli
4 sty 20:02
toja: Hmm, bardzo frapujące spostrzeżenie. Jestem pod wrażeniem.
Nie wiem,, może o tym nie pomyślałeś, ale publikując zagadnienie na tym forum, oczekiwałem
rzetelnego wytłumaczenia, a nie żałosnych docinek.
4 sty 20:06
Eve: | | a2 | |
jeśli ktoś ma |
| to chyba potrafi skrócić |
| | ab | |
a ty masz proste działanie i oczekujesz rozwiązania a nie pomocy
4 sty 20:08
toja: Proste? Być może, ale nie dla mnie. Przynajmniej nie do tego momentu.
Faktycznie, teraz dostrzegam możliwość do skrócenia. Ale... co dale?
cosx/sinx = ctg?
I dlaczego prędzej "1−sin2x" przekształcił się w "cos2x"?
4 sty 20:12
Eve: z jedynki trygonometrycznej sie przekształcił
cos/sin to ctg
podstawowe tożsamości trygonometryczne
4 sty 20:16
toja: Ok, dzięki!
4 sty 20:29
Eve: nmzc
4 sty 20:29