bazy i wymiary podprzestrzeni
Akatsuki: Znaleźć bazy i wymiary podprzestrzeni:
B={(x,y,z,t) w R4: x=2y=−t}
Nie rozumiem niestety o co w tym chodzi, a tym bardziej jak to rozwiązać, moglibyście
wytłumaczyć jak to zrobić?
4 sty 19:50
Gray: Jak wygląda dowolny element z B? Jak go można zapisać?
4 sty 20:43
Akatsuki: nie wiem
4 sty 21:20
Gray: | | −1 | |
Skoro w B: x=−t oraz y= |
| t, to dowolny element (x,y,z,t)∊B jest postaci: |
| | 2 | |
(−t,−t/2,z,t) = t(−1,−1/2,0,1) + z(0,0,1,0) = tv
1 + zv
2,
gdzie v
1=(−1,−1/2,0,1), v
2=(0,0,1,0). Te wektory to baza B. Tak możesz rozwiązać dowolne
zadanie polegające na wyznaczeniu bazy podprzestrzeni R
n. Oczywiście wymiar to 2.
4 sty 21:26
Akatsuki: można obrać dowolny x czy jak? Bo nie wiem skąd te współrzędne wziąłeś.
4 sty 21:30
Gray: W treści masz: x=2y=−t, czyli x=−t oraz y=−t/2.
4 sty 21:33
Akatsuki: Oki, a jeszcze jedno pytanie, czemu wymiar to 4? Bo to jest R4?
4 sty 21:35
Gray: Napisałem "Oczywiście wymiar to 2". Cztery to wymiar R4. Wymiar B to 2 − baza składa się z
dwóch wektorów (wymiar = liczba elementów bazy).
4 sty 21:48
Akatsuki: a, ok dziękuję.
4 sty 22:41