matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
justyna:
a
n
=[(n
2
+3n+1):(n
2
+2n)]
4
n
+
1
19 paź 20:02
Marcin:
[(n
2
+3n+1):(n
2
+2n)]
4n+1
=[(n
2
+2n +n+1)/(n
2
+2n)]
4n+1
= [1+(n+1)/(n
2
+2n)]
4n+1
= [1+1/[(n
2
+2n)/(n+1)]
(n
2
+2n)/(n+1)*(n+1)/(n
2
+2n)*(4n+1)
= = e
(4n
2
+5n+1)/(n
2
+2n)
= e
4
19 paź 20:11