Dla jakich wartości funkcja k jest malejąca/ rosnąca/ równa:
lightban: Dla jakich wartości funkcja k jest malejąca/ rosnąca/ równa:
y=(k2−4)x−2
k2 − k do kwadratu
4 sty 19:12
5-latek: Kiedy funkcja liniowa jest malejaca? , rosnaca ? i stala ?
Funkcja liniowa ma wzor y=ax+b wobec tego jakie musi byc a zeby funkcja liniowa np byla
rosnaca ?
Jakie musi byc a zeby funkcja byka malejaca ? i to sama stala ?
4 sty 19:16
Eve: k
2−4<0
k
2−4>0
k
2−4=0
stała
4 sty 19:18
5-latek: No to skoro juz wiesz to mozesz zaczac rozwiazywac
4 sty 19:19
lightban: Dzięki, bardzo wiem że to banał ale przygotowywuję się na poprawę sprawdzianu na którym miałem
3 pkt i za cholerę nie mogę rozkminić gdzie mogłem popełnić błąd i czy akurat w tak banalnym
zadaniu... I chce się upewnić nie popełniając żadnego głupiego błędu.
4 sty 19:21