Obliczanie pochodnej z definicji
Janusz: Mam problem z następującym zadaniem, nie mam pomysłu jak ruszyć ten przykład.
Obliczanie pochodnej z definicji
F(x)=e2x
4 sty 19:03
bezendu:
y=e2x
y'=(e2x)'=e2x*(2x)'=2e2x
4 sty 19:10
bezendu:
Sorry, miało być z definicji
4 sty 19:11
Janusz: Dzięki za odpowiedź, jednak w poleceniu był wymóg aby liczona była z definicji, wrzucam
rozwiązanie może komuś się przyda!
| | f(x+△x) − f(x) | | e2(x+△x) − e2x | |
f(x)`=lim△x→0 |
| = lim△x→0 |
| = lim△x→0 |
| | △x | | △x | |
| | e2x+2△x − e2x | | e2△x − 1 | |
|
| = lim△x→0 e2x* |
| = lim△x→0 |
| | △x | | △x | |
| | e2△x − 1 | |
2e2x* |
| = 2e2x * 1 = 2e2x |
| | 2△x | |
Pozdrawiam
4 sty 19:23
Mila:
| | f(x+h)−f(x) | |
f'(x)=limh→0 |
| = |
| | h | |
| | e2x*(e2h−1 | |
limh→0 |
| = korzystam z granicy specjalnej , podam linka |
| | h | |
| | (e2h−1) | |
=limh→0 e2x*2* |
| =2e2x*1=2e2x |
| | 2h | |
4 sty 19:24
Janusz: A ma ktoś pomysł na takie zadanie?
Obliczanie pochodnej z definicji
f(x)=x2x, x0=b
4 sty 22:20