Trygonometria, proste zadanie
siemanko: sin
2 240 / cos 300
zamieniłem na −sin 60 i na −cos 60
i ostatecznie mam (
√3/2)
2 / −1/2 i dostaje wynik −3/2 , a powinno być 3/2 bez minusa
Wie ktoś gdzie jest błąd, bo nie mogę znaleźć
4 sty 19:03
Gray: Na pewno w tym, że 240≠240o. Gdzie jeszcze − nie wiem, nie szukam.
4 sty 19:08
siemanko: Uznajmy, że te stopnie tam są, bo tak robiłem, ale nadal to niczego nie zmienia
4 sty 19:11
hejka:
cos300 = cos(360 − 60) = +cos60
4 sty 19:14
4 sty 19:14
hejka:
| | √3 | | 3 | |
(sin240)2 = (sin(180 + 60))2 = (−sin60)2 = (− |
| )2 = + |
| |
| | 2 | | 4 | |
4 sty 19:15
Eta:
| | 3 | |
sin240o= −sin60o ⇒ sin2240o= = |
| |
| | 4 | |
4 sty 19:15
siemanko: Heh, miałem pisać, że znalazłem, a tu dostałem już dwie odpowiedzi, ale dziękuję
4 sty 19:17