Dany jest trójkąt prostokątny jak na rys, wyznacz X.
Luśka:
1.Testy w międzynarodowych konkursie kangur matematyczny zawierają po 30 zadań o różnym stopniu
trudnosci
cz I − 10 zadań po 3 pkt
cz II − 10 zad po 4 pkt
cz III − 0 zad po 5 pkt
Do każdego zadania dołączonych jest piec odpowiedzi z których dokładnie jedna jest poprawna. W
chwili rozpoczęcia konkursu jego uczestnik otrzymuje 30 punktów. Za brak odpowiedzi nie
przyznaje się punktów natomiast za błędną odpowiedź uczestnik dostaje punkty ujemne w
wysokosci 25 % pkt przewidzianych za zadanie.
Asia nie udzieliła odp do jednego zad z II cz i dwóch zad z III cz, do do dwóch zad z III cz
udzieliła odp niepoprawnych. Pozostałe odp asi były poprawne. Ile pkt uzyskała asia w tym
konkursie?
2.Kurs samolotu to kąt między północą a kierunkiem jego poruszania się, mierzone w stopniach
zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Samolot wystartował z punktu A i początkowo leciał 150
kursem 30 stopni a następnie 200 kursem 50 stopni. W jakiej odległości od punktu A znalazł się
samolot ? Wynik podaj z dokładnością do 1 km.
3. Dany jest trójkąt prostokątny jak na rys, wyznacz X.
A−√17−4
B−√17+4
4. Samochód osobowy i motocykl wyruszyły jednocześnie w trasę liczącą 120 km. Samochód dotarł
na miejsce 10 min później niż motocykl. Z jakimi średnimi prędkościami poruszały się oba
pojazdy, jeśli motocykl jechał o 8km/h szybciej niż samochód.
5.Stosunek długości przekątnych rombu jest równy 4:3. Gdyby dłuższą przekątną wydłużyć o 3 cm,
a krótszą skrócić o 3cm, to stosunek ich długości byłby równy 5:2. Oblicz pole rombu.
4 sty 18:43
Eve: 1. na wejście: 30, z I cz.: 30, z II cz 40−8, z IIIcz. 50−10−2,5
4 sty 18:50
Eve:
2.
4 sty 18:54
Eve: 3. niezrozumiałe
4 sty 18:55
Eve: 4. 120=vs(tm+10')
120=vmtm
vm=vs+8
4 sty 18:58
Luśka: W 3 na posdawie rysuku oraz boku a i b trzeba wyznaczyć x
4 sty 18:58
4 sty 18:59
Eve: to z tw. Pitagorasa
4 sty 19:00
Luśka: ale w 3 mi nie wychodzi
4 sty 19:11
Eve: a ile ci wychodzi?
4 sty 19:14
Luśka: ze x do kwadratu = 16 pierwiastków z 17
4 sty 19:24
Eve: dobrze
4 sty 20:02
Luśka: ale mam miec x a nie x do kwadratu
4 sty 20:12
Eve: no to pierwiastek zapisz
4 sty 20:17
Luśka: to wtedy bd pierwiastek z 16 pierwiastków z 17 a tak chyba nie moze byc
5 sty 09:28