dsa
całka: Całka przez części:
∫arcctgxdx
jak to zacząć ?
4 sty 18:22
pupu: u = arcctgx
v' = 1
4 sty 18:23
Mila:
Za chwilę.
4 sty 18:23
całka: u =arcctgx a v' = 1 ?
4 sty 18:23
całka: dobra to już sam myślę poradzę, robię
4 sty 18:23
Mila:
4 sty 18:24
całka: doszedłem do tego:
| | 1 | |
xarctgx − ∫ − |
| * x |
| | x2 + 1 | |
i nie wiem co dalej, znowu na części ?
4 sty 18:30
całka: bo mi coś nie wychodzi
4 sty 18:39
Dawid: może przez podstawienie ?
4 sty 18:40
razor: | | 1 | | 2x | | 1 | |
= xarcctgx + |
| ∫ |
| = xarcctgx + |
| ln|x2+1| |
| | 2 | | x2+1 | | 2 | |
4 sty 18:41
całka: ok wyszło
4 sty 18:44
Mila:
[x
2+1=t, 2x dx=dt]
| | 1 | | 1 | |
=x*arcctgx + |
| ∫ |
| dt= teraz dokończ |
| | 2 | | t | |
4 sty 18:46