Funkcja (granica, różniczkowalność, ciągłość...)
Marcin: Mam taką funkcję:
http://images.tinypic.pl/i/00615/2c185bafw020.jpg
Jak mogę z niej odczytać:
− Granicę (np. w x = −2, w x = 2, w x = 9)
− Różniczkowalność
− Ciągłość
− Punkty stacjonarne
− dla jakich argumentów pierwsza pochodna funkcji jest dodatnia−ujemna
− dla jakich argumentów druga pochodna funkcji jest dodatnia−ujemna
− obraz zbioru (0, 2)
− przeciwobraz zbioru [−5, 0]).
Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc...
4 sty 17:47
Gray: Ja zacznę − ktoś na pewno podchwyci

Granica − idziesz palcem po wykresie i patrzysz gdzie się zatrzymasz; interesuje Cię
"wysokość", czyli y.
Np. jak x→ −2 to wylądujesz w zerze (y=0) − to granica.
Dla x→2 po wartościach mniejszych niż 2 dojdziesz do 5; po wartościach większych niż 2,
dojdziesz do 2. Co do x=9, y=9 − chyba nie ma wątpliwości
4 sty 18:07
Gray: Co do ciągłości − psuje się jedynie w x=2 (funkcję rozważam tylko w dziedzinie). Resztę
zostawiam szanownym Koleżankom i Kolegom.
4 sty 18:10
pupu: ktorym palcem?
4 sty 18:11
Gray: Żeby nie iść na łatwiznę, może być ten najmniejszy. U nogi...
4 sty 18:15
Mila:
To niech biega, a matematykę zostawi w spokoju.
4 sty 18:19
Gray: Cześć Mila..
4 sty 20:40
Mila:
O widzę, że przypomniałeś sobie, że tu jestem. Witam ciepło i żegnam.
Dobranoc
5 sty 00:05
Gray: Nie bądź świnia. Cały czas pamiętam. To Ty mnie ignorujesz
5 sty 00:37