calka
zadanie: Za pomoca calki potrojnej oblicz objetosc kuli x2+y2+z2=18 wykrojonej stozkiem
x2+y2−z2=0.
Obszar calkowania:
0≤r≤3√2
0≤θ≤2π
A w jaki sposob wyznaczyc kat φ?
4 sty 17:44
Gray: Masz nierówności: x2+y2+z2≤18 oraz x2+x2≤z2.
Drugiej nie uwzględniłaś.
4 sty 17:54
zadanie:
druga to x2+y2≤z2 czyli stozek
z=√x2+y2 ⋁ z=−√x2+y2
jakie obliczenia trzeba wykonac, zeby ten kat wyznaczyc? (bo z ustalaniem w jakim przedziale ma
byc jakis kat mam problem nie wiem na co patrzec i skad mam wiedziec, ze to jest dobrze)
4 sty 19:28
Gray: Objętość(V)=∫∫∫Vdxdydz=...
Teraz współrzędne cylindryczne:
x=rcosa
y=rsina
z=z
a∊(0,2π), r∊(0,3), z∊(−√18−r2,√18−r2), Jacobian = r
...
... =∫[0,2π]∫[0,3]∫(−√18−r2,√18−r2)rdzdrda =
=∫[0,2π]∫[0,3]2√18−r2rdrda=...
Dalej Ty.
4 sty 19:42
zadanie: wychodzi mi 72√2π−36π a powinno 72√2π−72π
4 sty 21:45
zadanie: dlaczego promien jest od 0 do 3?
4 sty 21:56
zadanie: a nie od 0 do 3√2?
4 sty 21:57
zadanie: a jak chcialbym napisac wspolrzedne sferyczne to jakie obliczenia wykonac, zeby znalezc kat φ?
4 sty 22:01
Gray: Sprawdziłem numerycznie i wyszło ≈206,79 więc poprawna odpowiedź to 72√2π−36π.
4 sty 22:05
Gray: Przekrój kuli walcem to koło o promieniu r=3:
x2+y2+z2=18 i x2+y2=z2 ⇒ 2z2=18 ⇒ z2=9.
Stąd
x2+y2 = 9 − czyli całkujemy po kole o promieniu r=3.
4 sty 22:07
Gray: Znikam. Może ktoś przechwyci temat. Ewentualnie jutro.
4 sty 22:11
zadanie: ale x2+y2=z2 to nie jest stozek?
4 sty 22:13
Gray: Jasne. Co mi się ubzdurało, że to walec...?
5 sty 00:30
Gray: Sprawdzę jeszcze raz wszystko, ale dopiero za parę godzin...
5 sty 00:35
Gray: Źle Ci to rozwiązałem. Cały czas widziałem tam walec. Przepraszam za zamieszanie.
Twoja bryła to fragment kuli wycięty stożkiem: x2+y2≤z2≤18 − x2 − y2.
Wprowadzając ponownie współrzędne walcowe:
x=r cosa
y=r sina
z=z,
gdzie r>0, a∊(0,2π), z∊R
∫∫∫Vdxdydz = 2∫∫K∫[√x2+y2,√18−x2−y2dzdxdy, gdzie K to koło x2+y2≤9.
Stąd:
r∊(0,3), a∊(0,2π) i mamy dalej
2∫∫K∫[√x2+y2,√18−x2−y2dzdxdy = 2∫[0,3]∫[0,2π](√18−r2 − r)rdadr=
=4π∫[0,3](√18−r2 − r)rdr=4π(18√2 − 18).
Koniec.
5 sty 09:44
Gray: Gdybyś chciała współrzędne sferyczne:
x=r cosa cosb
y=r cosa sinb
z=r sina
Wystarczy obliczyć dwie całki dla dodatnich "z", czyli a∊[0,π/2].
Dalej tak
x
2+y
2 ≤ z
2 ⇔ r
2cos
2a ≤ r
2sin
2a ⇔ cosa≤sina ⇔ a∊[π/4,π/2]
x
2+y
2+z
2≤18 ⇔ r∊[0,3
√2]
Jacobian J=r
2cosa
Objętość = 2∫
[0,2π]∫
[0,3√2]∫
[π/4,π/2]r
2cosadadrdb =
| | 1 | |
=4π ∫[0,3√2]r2dr ∫[π/4,π/2]cosada = 4π |
| 332√2 (sinπ/2 − sinπ/4) = |
| | 3 | |
= 36π(2
√2−2)
5 sty 10:03
zadanie: dziekuje
5 sty 14:58