19 lis 21:31
Ergo: 3.
D=R\ {−1}
(x
2−2x)(x+1)<0
x(x−2)(x+1)<0
x<(−
∞,−1)U(0,2) mam nadzieje ze dobrze
19 lis 21:38
Ergo: pomoglbym z reszta ale mam duzo pracy na jutro

powodzenia
19 lis 21:39
Angela: dzięki wielkie! prosze o pomoc w pozostalych zadankach
19 lis 21:46
Godzio: 1)
x
2−7x+12=x
2−3x−4x+12=x(x−3)−4(x−3)=(x−4)(x−3)≠0
x≠4 v x≠3
2x
2+4x+4≥0
x
2+2x+1+1≥0
(x+1)
2+1≥0 x∊R−{4,3}
2)
x+1≠0 x≠0
x≠−1
| | 2x+2 | | 3x | |
2> |
| − |
|
|
| | x(x+1) | | x(x+1) | |
2x
2+2x>2−x
2x
2+3x−2>0
Δ=9+16=25
√Δ=5
x
1=−2
x
2=−0,5
x∊(−∞,−2)∪(−0,5,∞) − {−1,0}
trzecie zaraz bedzie
19 lis 21:48
Godzio: 1)
x
2−7x+12=x
2−3x−4x+12=x(x−3)−4(x−3)=(x−4)(x−3)≠0
x≠4 v x≠3
2x
2+4x+4≥0
x
2+2x+1+1≥0
(x+1)
2+1≥0 x∊R−{4,3}
2)
x+1≠0 x≠0
x≠−1
| | 2x+2 | | 3x | |
2> |
| − |
|
|
| | x(x+1) | | x(x+1) | |
2x
2+2x>2−x
2x
2+3x−2>0
Δ=9+16=25
√Δ=5
x
1=−2
x
2=−0,5
x∊(−∞,−2)∪(−0,5,∞) − {0}
trzecie zaraz bedzie
19 lis 21:48
Godzio: o akurat 3 już zrobione
19 lis 21:49
Godzio: wynik w pierwszym poscie dalem x∊(−∞,−2)∪(−0,5,∞) − {−1,0} to ma byc bez {−1} bo to samo z
siebie nie należy do tego przedziału
19 lis 21:50