znajdź boki równoległoboku
Alex10: Proszę o pomoc
Równoległobok ma boki a i b , gdzie a+b=20cm. Przekątne równoległoboku wynoszą
odpowiednio m= √260 i n=√68cm. Należy obliczyć długość boków a i b.
Próbowałam tw.cosinusów ale nie miałam wartości kątów.
4 sty 17:25
3Silnia&6: a2 + b2 − 2ab*cosα = 68
a2 + b2 + 2ab*cosα = 260 // cos(180−α) = −cosα //
dodaj do siebie uklady
4 sty 17:44
Alex10: dziękuję bardzo za pomoc. Nie zastosowałem wzoru redukcyjnego zmieniajacego kąt beta na alfa i
dlatego nic mi nie wyszło.
4 sty 18:11
Eta:
Alex10 sprawdź dane! bo przy takich danych , równoległobok nie istnieje
4 sty 19:40