nierówność
pidhrushna: | | 1 | |
Jak obliczyć taką nierówność 1 − |
| >0 |
| | 3√x2 | |
4 sty 17:05
Eve: pierwiastek jest dodatni więc śmiało możesz przez nie go mnozyć obie strony
4 sty 17:07
Kacper:
Obliczyć?
4 sty 17:08
pidhrushna: mnożę
3√x2 − 1 >0 co dalej?
4 sty 17:09
pidhrushna:
4 sty 17:14
Eve: przenieś −1 na prawo, podnieś do potęgi 3
4 sty 17:15
pidhrushna: mogę tak zrobić?
4 sty 17:16
Eve: a dlaczego ni? pierwiastek zawsze jest dodatni
4 sty 17:17
pidhrushna: dobra
4 sty 17:18
pidhrushna: czyli x ∊ (1,
∞)
4 sty 17:19
Eve: a co z −1?
4 sty 17:20
pidhrushna: z jaką −1
4 sty 17:20
Eve: (−1)2 to też 1
4 sty 17:23
pidhrushna: no w sumie logiczne ale nie wiem jak to rozpisać aby poprawnie było
4 sty 17:31
Eve: x2=1⇒x=1 ⋁ x= −1
rysujesz wykres bo masz mieć>0
4 sty 17:36
Eve: ewentualnie x2>1
x2−1>0 ⇒ (x+1)(x−1)>0 teraz widzisz?
4 sty 17:37
pidhrushna: jasne

dzięki
4 sty 17:39