Całka
Saris:
czym to robić? Robiłem przez części i myślałem, że sprowadzę to do równania, ale mi wyszło, że
ta całka = 3 takie całki, więc źle.
Ktoś podsunie pomysł?
4 sty 16:56
Gray: Nie wierzę, że taka całka istnieje... Nie ma błędu w treści?
4 sty 17:01
Saris: Nie ma, istnieje bo sprawdzałem. Jak sprawdziłem to pierwszy raz dowiedziałem się, że istnieje
coś takiego jak Si(x). Myślałem, że po prostu wolfram/symbolab liczy na tych zależnościach bo
jest mu łatwiej a ja wyprowadzę bardziej przyziemny wynik, bo już tak kiedyś jedną całkę
policzyłem, ale chyba to jednak nie będzie takie proste...
4 sty 17:10
Saris: nie dopisałem dx ^^.
4 sty 17:11
Gray: | | sinx | |
Jak sprawdzałeś? Funkcja |
| nie jest pochodną żadnej funkcji elementarnej (nie jest |
| | x | |
całkowalna). Twoja całka podpada pod ten sam schemat (wierzę, że można ją do takiej postaci
sprowadzić). Si(x) to tzw. sinus całkowy − tak się oznacza całkę
oznaczoną z funkcji
| | sint | |
− |
| po przedziale [x,∞) |
| | t | |
4 sty 17:15
4 sty 17:17
Saris: Powiem tak, to jest jeden ze 100 przykładów z zestawu od mojego ćwiczeniowca. Ręki nie dam
sobie uciąć, ale hmm, kalkulator to liczy.
4 sty 17:20
Saris: | | xcosx | |
A taki przykład: ∫ |
| dx ? |
| | sin3x | |
4 sty 17:23
Gray: O takim sprowadzeniu pisałem:
| sinx | | | |
| = |t=1+3x| = |
| = |
| 1+3x | | t | |
| | | | t | | 1 | | t | | 1 | | sin |
| cos |
| −cos |
| sin |
| | | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| |
|
| = |
| | t | |
| | | | | |
I całkując masz dwie całki: z funkcji |
| oraz |
| . One oczywiście |
| | t | | t | |
mogą się jakoś cudownie zredukować, ale
a) wątpię w to

b) sprawdzałem i jest problem. Zobacz co zwraca wolfram. Porównaj z tym co Ci napisałem wyżej.
http://www.wolframalpha.com/input/?i=Int%28sinx%2F%281%2B3x%29
4 sty 17:24
Gray:
4 sty 17:25
Gray: Spróbuj przecz części:
| | sinx | | 1 | 1 | |
u = x, v' = |
| ⇒ u'=1, v = |
|
| |
| | cos3x | | 2 | cos2x | |
4 sty 17:29
Saris: | | cosx | | 1 | 1 | |
v' = |
| ⇒ v=− |
|
| * |
| | sin3x | | 2 | sin2x | |
Wyszło mi:
4 sty 17:46
Gray: Faktycznie.... +c.
4 sty 17:50
Saris: Ok. Wynik jest dobry. Jak będę miał jeszcze jakieś, z którymi sobie nie radzę to napiszę.
Dzięki.
4 sty 17:50
Saris: nom +C
4 sty 17:50