granica
art: Oblicz granice przy m −> −∞ rozwiązań równania f(x) = 0, gdy f(x) = 2mx2 – (m + 1)x –1.
4 sty 16:52
Eve: oblicz Δ, jeśli równanie ma mieć rozwiązania, to musisz zrobić 2 zał.
1. Δ=0
2. Δ>0
potem juz musisz ustalić rozwiązania jako funkcję m
4 sty 17:11
art: wyszło mi m1=−5−2√6 i m2=−5+2√6
czyli teraz te m podstawić do wzoru funkcji i policzyć granicę, tak?
4 sty 17:40
Eve: nie, to masz założenia, że w ogóle istnieja rozwiązania, skorzystaj np ze wzorów Viet'a
musisz wyrazić x1 i x2 za pomoca m
4 sty 17:45
Gray: Wtrącę się: u Ciebie Δ=(m+1)2 + 8m = m2 + 10m + 1 jest dodatnia, dla m → −∞, więc żadne
założenia nie są potrzebne. Rozwiąż równanie f(x)=0 ze względu na x=x(m).
4 sty 17:46
Eve: tego juz nie sprawdziłam, czyli jedno faktycznie odpada
4 sty 17:54