Podać rozwiązania tego układu. Czy jest to układ Cramera?
Marcin: Poniżej podany jest układ równań liniowych i jego postać kanoniczna:
2x + y + 3z = 7
x − y = −4
x + y + 2z = 6
1 0 1 1
0 1 1 5
0 0 0 0
Podać rozwiązania tego układu. Czy jest to układ Cramera?
Udało mi się sprawdzić, że nie jest to układ Cramera, ale nie wiem jak rozwiązać ten układ?
Licząc od początku metodą Gaussa, udało mi się sprowadzić macierz do właśnie tej postaci
kanonicznej i utknąłem...
4 sty 16:48
Gray: Jeżeli to co napisałeś jest OK, to układ ma nieskończenie wiele rozwiązań zależnych od jednego
parametru. Widać, że:
x=1−z
y=5−z
z∊R.
Koniec.
4 sty 16:58
Marcin: Dzięki Gray, właśnie to mi nie pasowało. Na 100% jest dobrze, zrobiłem kopiuj − wklej z
arkusza..
4 sty 17:02
Gray: No to masz rozwiązanie.
4 sty 17:03