nierówność z wartością bezwzględną
Krzysiek: Rozwiąż nierówność, nie wiem czy to mi dobrze wychodzi bo jest cos podejrzane że brak
rozwiązań, gyby ktoś mógł to sprawdzić było by fajnie
√x2+ 4x+ 4 − 3 |1−x| < −3
4 sty 16:42
5-latek: Nie dales wynikow wiec chyba scieniasz .
No ale bedzie tak |x+2|−3|1−x|<−3
x2+4x+4= (x+2)2 a √(x+2)2= |x+2| masz √x2= |x|
4 sty 16:47
Eta:
3|x−1|−|x+2|>3
| | 1 | |
Odp: x∊(−∞,− |
| ) U (4,∞) |
| | 2 | |
4 sty 16:47
Krzysiek: nie ściemniam

mam trzy przedziały :
I) x∉(−
∞,−2)
tutaj mi wyszło że
x > 1 czyli no nie należy do przedziału
II) x∉<−2,1)
wyszło
x > 4 czyli też nie
III) x∉<1, +
∞)
gdzie u mnie
x < −1 to też nie mieści się
4 sty 17:00
Krzysiek: @Eta
ja wychodziłem od |x+2| −3|1−x| < −3
4 sty 17:03
Krzysiek: @Eta
ja wychodziłem od |x+2| −3|1−x| < −3
4 sty 17:03
Eta:
|1−x|= |x−1| i dzielimy nierówność przez (−1)
3|x−1|−|x+2|
>3
dla x∊( −
∞, −2) −3x+3+x+2>3 ⇒ x<1 to: odp
x∊(−∞, −2)
| | 1 | |
dla x∊<−2, 1) −3x+3−x−2>3 ⇒ x< − |
| to x∊<−2; −0,5) |
| | 2 | |
dla x ∊<1,
∞) .......... dokończ
4 sty 17:28
Krzysiek: wtedy by było tak że x > 4 to x ∊ (4, +∞)
a to muszę mieć po prawej stronie liczbę dodatnią zawszę?
4 sty 17:51
Eta:
3/ odp: x>4
i teraz ostateczna odp. to .........
4 sty 17:54
Krzysiek: | | 1 | |
suma tych przedziałów czyli x∊ (−∞, − |
| ) u (4, +∞) |
| | 2 | |
4 sty 18:02
Krzysiek: dla jasności po prawej musi być dodatnia liczba tak

?
Bardzo dziękuję za pomoc
4 sty 18:03
Eta:
tak , bo łatwiej liczyć
4 sty 18:06