granica z asymptotą
puszek: Znajdź wszystkie wartości parametru a, dla których prosta y = 1 jest asymptotą poziomą wykresu
funkcji
trzeba policzyć granicę w nieskończoności
teraz wydaje mi się że trzeba przyrównać to co wyszło do 1
nie wiem co dalej, proszę o wskazówki
4 sty 16:41
Gray: Na początek rozwiąż równanie: (a−1)(a2−a−5)=0.
4 sty 17:10
puszek: | | 1−p(21) | | 1+√21 | |
okej, no to wychodzi a=1 i a= |
| i a= |
| |
| | 2 | | 2 | |
4 sty 17:20
puszek: i coś jeszcze trzeba zrobić?
4 sty 17:30
Gray: Nie trzeba, ale wypada...
4 sty 17:32
puszek: no dobrze, ale co? proszę o wskazówki
4 sty 17:34