Oblicz ilość ekstremów
Maksymalny: Zbadaj ilość ekstremów funkcji f(x) = ax3 + x2 + x + b w zależności od parametru a i b, gdzie
a rózne od 0.
4 sty 16:20
Kacper:
Definicja?
4 sty 16:21
Rastafarianin: no chodzi tu o pochodną funkcji oraz to że pochodna funkcji musi być równa zero, by istniało
ekstremum, prawda?
4 sty 16:22
Maksymalny: no mam tyle że pochodna to 3ax2+2x+1
druga pochodna 6ax+2
przyrównuję do zera pochodną
3ax2+2x+1=0
liczę deltę
4−12a=0
12a=4
a=1/3
no i dalej nie wiem..
4 sty 16:24
Kacper:
Jak a=0, to mamy funkcję kwadratową, która ma ... ekstremów.
Jak a≠0, to mamy wielomian stopnia 3, czyli pochodna itd. ...
4 sty 16:24
Maksymalny: mamy w tresci ze a jest rozne od 0 wiec nie wiem jak dalej, prosze, pomoz mi :<
4 sty 16:29
Maksymalny: up :<
4 sty 17:31