Znajdź stałe A i B
lukasss: Znajdź stałe A i B jeśli wiadomo, że :
z200 − 5 = (z198 + ... ) * (z2 + 1) + (Az + B)
4 sty 16:17
Gray: Liczby zespolone znasz?
4 sty 16:20
lukasss: tak
4 sty 16:21
Gray: Oblicz lewą i prawą stronę dla z=i oraz z=−i.
4 sty 16:31
lukasss: ok i co potem?
4 sty 16:36
Gray: Ciesz się z rozwiązania zadania
4 sty 16:38
lukasss: wstawie sobie z=i oraz z=−i ok a co z tym (z198 + ...) ? mam to jakoś rozpisywać ?
4 sty 16:43
Gray: To jest nieistotne, bo dla tych z, które Ci podałem z2+1=0.
4 sty 16:51
lukasss: no tak dzięki
4 sty 16:53
Gray: Dla z=i
Lewa = i200 − 5 = (−1)100 − 5 = 1 − 5 = −4
Prawa = (coś co nie jest ważne)*0 + Ai+B
Stąd: −4=Ai+B
To samo dla z=−i i masz układ dwóch równań o dwóch niewiadomych A oraz B.
4 sty 16:53