asymptoty pionowe funkcji
Job: Mam prośbę: Mógłby mi ktoś wytłumaczyć po krótce czemu w granicach przy liczeniu asymptot
| | x | |
pionowych funkcji: y= |
| wychodzi: |
| | x2+2x+1 | |
przy x−>(−1)
− granica = −
∞
przy x−>(−1)
+ granica = +
∞
Podstawiam wartości bliskie granicy tzn. x≈−0.9 i x≈−1.1 i mi źle wychodzi

Jak to poprawnie
rozwiązać ?
4 sty 16:06
Gray: Nie ma potrzeby liczyć granic jednostronnych:
| | x | | −1 | |
dla x→−1: |
| → |
| = −∞ |
| | (x+1)2 | | 0+ | |
4 sty 16:23
Job: Czyli granica dla x−>(−1) z prawej i lewej strony będzie wynosiła −
∞ tak ?
4 sty 16:33
Gray: Nie "będzie wynosiła", tylko wynosi.
4 sty 16:39