proszę o rozwiązanie
Michał: w konkursie recytatorskim bierze udział 6 osób kolejność występów ustala w sposób losowy Liczba
możliwości w których zawodnik A występował jako pierwszy albo drugi jest równa
w odpowiedzi jest 240
6 silnia 6*5*4*3*2= 720
nie wiem
4 sty 15:25
Kacper:
A gdzie uwzględniłeś, że zawodnik A jest pierwszy lub drugi?
4 sty 15:31
Michał: 1 zawodnik ma wybór − 2 sposoby
2 zawodnik ma wybór − 1 sposob
4 sty 16:11
Michał: IAI =5 silnia *2 = 5*4*3*2*1*2 = 240
ale nie wiem czy dobrze pomyślałem
4 sty 17:23