dowód algebraiczny
Mariusz: Dzień dobry
Proszę o pomoc przy dowodzie.
Wykaż, że jesli
a3+b3=√3
i
a6−b6=√6
to a3−b3=√2
Podnoszenie do kwadratu poszczególnych równości jak w łatwiejszych wersjach tego zadania nie
bardzo przynosi efekty.Próbowałem układu równań, ale wychodzą jakieś sprzeczności.
4 sty 15:18
Eta:
a6−b6=(a3+b3)(a3−b3)
√6=√3(a3−b3) ⇒ a3−b3=..........
4 sty 15:20
Gray: To samo co kobi
Eta powyżej, ale trochę inaczej:
| | a3+b3 | | a6−b6 | | √6 | |
a3−b3 = (a3−b3) |
| = |
| = |
| =  |
| | a3+b3 | | a3+b3 | | √3 | |
4 sty 16:30
Mariusz: Dziękuję Wam obojgu
4 sty 17:39