zadanie z chemii!!!!
Maja: bardzo proszę o pomoc wiem ze to jest strona matematyczna ale mam zadanie z chemii i nie umiem
sobie z nim poradzić.
oblicz jaka objętosc chlorowodoru w warunkach normalnych powstaje w wyniku reakcji z wodorem:
a)2,5 mola chloru b)6,72dm3 chloru c)3,01*1023 cząsteczek chloru
prawidłowe odpowiedzi powinny byc do podpunku a)112dm3 do b)13,44dm3 c)22,4dm3
prosze żeby mi ktoś to wytłumaczył
19 lis 21:23
Godzio:
Cl
2 + H
2= 2HCl
1 mol 1mol 2 mole
22,4 − 2*22,4
2,5*22,4 − x
proporcja
22,4 − 2*22,4
2,5*22,4 − x
| | 22,4*2*22,4*2,5 | |
x= |
| =112dm3
|
| | 22,4 | |
22,4 − 2*22,4
6,72 − x
| | 2*22,4*6,72 | |
x= |
| =13,44dm3
|
| | 22,4 | |
| | 1 | | 1 | |
3,01*1023 = |
| 6,02*1023 − |
| *22,4=11,2
|
| | 2 | | 2 | |
22,4 − 2*22,4
11,2 − x
| | 2*22,4 * 11,2 | |
x= |
| =22,4 dm3
|
| | 22,4 | |
jak czegos nie rozumiesz to pytaj
19 lis 22:15
Maja: dziękuje

w porządku teraz już rozumiem dzieki
ale sie napisaleś
19 lis 22:19