| 2cosα | 2cosα | |||
Oblicz sinα + cosα jeżeli: | + | = 5. | ||
| 1−sinα | 1+sinα |
| 5 | ||
Po uproszczeniu wyrażenia wychodzi mi 4cosα=5 czyli cosα= | ||
| 4 |
| 3 | ||
Potrzymaniu cosinusa z jedynki trygonometrycznej obliczyłem sinα= − | ||
| 4 |
| 1 | ||
i koncowy wynik sinα + cosα = | ||
| 2 |
| 4cosα | 4 | |||
po uproszczeniu wyszło: | = | =5 | ||
| cos2α | cosα |
| 4 | ||
więc cosα= | ||
| 5 |
| 4 | ||
powinno być 5cosα=4 ⇒ cosα= | ||
| 5 |
| 3 | ||
to sinα= ± | ||
| 5 |
| 4 | 3 | |||
dla cosα= | i sinα= | ⇒ sinα+cosα=......... | ||
| 5 | 5 |
| 4 | 3 | |||
dla cosα= | i sinα= − | ⇒ sinα+cosα=....... | ||
| 5 | 5 |
juz wiem gdzie zrobilem bład przy sprowadzaniu do wspólnego mianownika
(1−sinα) zastąpiłem cosα, jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc