Wzór rekurencyjny proszę o pomoc
monika: Podaj wzór rekurencyjny dla ∑={a,b}, Sn = liczba słów długości n nie zawierający ciągu ab.
Oblicz S0,S1,S2,S3.
Wyszłam z założenia że (po rozrysowaniu drzewkiem)
S0 =λ
S1=2
S2=3 (aa,bb,ba)
S3= 8
S4=16
Ale ogólnego wzoru nie potrafię napisać.
4 sty 15:16
monika: Tak sie też zastanawiam czy przy S3 mają c wyrazy {aaa.aab,aba,abb,bbb,bba,bab,baa} czy aby
słowa aba i abb wchodzą w to? Niby w treści zadania jest że ciąg "ab" ma nie wchodzić w skłąd
wyrazu.
4 sty 19:11