wielomian
matma: Dany wielomian w(x)=x3−kx+3k−27 , k€R. Wyznacz k tak , aby wielomian miał 3 różne pierwiastki
Prosze o pomoc z zadaniem
4 sty 15:07
niechciany: w(x) = x3 − 27 − kx + 3k = (x−3)(x2 + 3x + 9) − k(x − 3) = ...
4 sty 15:09
matma: Ok, dlaczego x−3 ?
4 sty 15:15
niechciany: Czasem trzeba coś zauważyć
4 sty 15:19
matma: Moglbys po kolei rozpisac? Bo nie za bardzo wiem skad ten drugi nawias. Wiem ze xk poszlo przed
nawias, ale co dalej?
4 sty 15:40
matma: Dzieliles wielomian?
4 sty 15:41
matma: Bo wnioskujac z wylaczenia x przed nawias , liczba −3 jest pierwiastkiem wielomianu , tak?
4 sty 15:42
Kacper:
4 sty 15:46
niechciany: w(3) = 0 i masz kilka opcji:
Możesz dzielić ten wielomian przez (x−3)
ale możesz szukać jakiegoś grupowania.
Ja zrobiłem drugim sposobem ponieważ dla mnie wydaje się być prostszy.
4 sty 15:47
matma: Ok, dalej to wiem tylko chodzi mi o to, jak zauwazyles ze liczba 3 jest pierwiastkiem? K przed
nawias? Bo juz nie wiem :\
4 sty 15:57
niechciany: Po prostu to zauważyłem. Podpowiedzią na pewno może być : "−kx + 3k", co po wyłączeniu −k przed
nawias daje : −k(x−3).
4 sty 16:08
matma: Ok wlasnie o to mi chodzilo , dzieki mistrzu
4 sty 16:11