przekształcenie afiniczne
Luiza: Podaj przykład przekształcenia afinicznego, które spełnia jednocześnie wszystkie następujące
warunki:
(a) obraz wersora e1 (początek i koniec) leży na prostej x+y−3=0
(b) obraz wersora e2 leży na prostej 2x − 3y + 4 = 0
(c) zwiększa dwukrotnie pola figur.
(d) zmienia orientacje.
4 sty 14:59
Gray: Szukasz przekształcenia postaci
F(x,y) = A(x,y)T + (a,b),
gdzie A∊R2x2, (a,b)∊R2
4 sty 16:45
Gray: Poszło zbyt szybko...
Mam kilka pytań: czy e1=(1,0)T, e2=(0,1)T? O jakie figury chodzi w punkcie (c)?
4 sty 16:49