Jak to zrobić?
Asaxxx: Punkty A(2,2), B(4,10) są wierzchołkami podstawy trójkąta równoramiennego. Ramię trójkąta ma
długość √34. Wyznacz współrzędne wierzchołka C.
4 sty 14:36
Eve: C(x,y)
wyznacz długość AC i BC porównaj
4 sty 14:38
Asaxxx: jak mam wyznaczyć tą długość
5 sty 20:12
Bogdan:

a po co wyznaczać długość AC i BC? te długości są przecież podane i wynoszą
√34
5 sty 20:16
3Silnia&6: punkt C lezy na prostej prostopadlej do prostej AB
5 sty 20:16
Janek191:
Z wzoru na długość odcinka

Kliknij po lewej stronie na : geometria analityczna
5 sty 20:18
Janek191:
Z wzoru na długość odcinka

Kliknij po lewej stronie na : geometria analityczna
5 sty 20:18
===:
...wyznaczy x
C i y
C Panie
Bogdanie ... tyle, że ma przyrównać do
√34
a nie porównać −
5 sty 20:20
Bogdan:
Ja to wiem, ale Eve wyraźnie podała: wyznacz długość AC i BC i do tego się odniosłem
5 sty 20:25
Eve: miałam na mysli wyznacz ze wzoru
5 sty 20:31
Bogdan:

Może warto tak spojrzeć na to zadanie (są dwa rozwiązania: C
1 i C
2):
| | 1 | |
Punkt D jest środkiem AB, |AD| = |DB| = |
| √22 + 82 = √17 |
| | 2 | |
Z tw. Pitagorasa h =
√34 − 17 =
√17 czyli |AD| = |DB| = |C
1D| = |C
2D| = h =
√17
Figura AC
2BC
1 jest kwadratem o boku długości
√17
5 sty 20:45