rozwiąż równanie
wrrr: rozwiąż równanie:
a)9x3+x=6x2
b)2x4−8x3+6x2=0
c)2x4+8x3=x5
19 lis 21:17
Nestor:
a) x( 9x2 −6x +1)=0 => x( 3x −1)2=0 => x = 0 v 3x −1=0
to x=0 v x= 13 −−− pierwiastek dwukrotny
odp: x =0 v x = 13 −−− pierw. dwukrotny
b) 2x2( x2 −4x +3)=0 Δ= 4 √Δ= 2 x1= 3 v x2= 1
to: x2=0 => x =0 −−− pierw. dwukrotny
odp: x = 3 v x = 1 v x=0 −− pierw. dwukrotny
c) x5 −2x4 −8x3=0 => x3( x2 −2x −8)=0 Δ=36 √Δ=6 x = 4 v x= −2
x3=0 v x = 4 v x= −2
x= 0 −−− pierw. trzykrotny
odp: x = 4 v x=−2 v x= 0 −−− pierw. trzykrotny
19 lis 21:31
wrrr: dziekuje
19 lis 21:44