Długości łuków
drums: Oblicz długości łuków krzywych:
1) y=ln(1−x
2) dla 0≤x≤1/2
2) y=lnsinx dla x∊<π/3 ; π/2>
3) y=
√4−x2
4) y= arcsinx +
√1−x2
Robie to i wszystko źle :<
Wzór : L = ∫
√1+ [F'(x)]2 dx oczywiście w przedziale od a do b.
http://www.fotosik.pl/u/drums/zdjecia/1 tutaj są moje obliczenia.
4 sty 13:29
bezendu:
To już 100 razy było w ostatnim czasie...
4 sty 13:33
Gray: Ad. 1
| | √(1−x2)2+4x2 | |
L=∫[0,1/2]√1+4x2/(1−x2)2dx = ∫[0,1/2] |
| dx = |
| | 1−x2 | |
| | √(1+x2)2 | | 1+x2 | |
=∫[0,1/2] |
| dx =∫[0,1/2] |
| dx = ... dalej Ty. |
| | 1−x2 | | 1−x2 | |
4 sty 13:37
drums: bezendu − było, bo ja wstawiałem, lecz rozwiązania dalej nie ma

Gray − jest dalej w notatkach
4 sty 15:47
Gray: Nie czytam notatek − denerwuje mnie, gdy osoba prosząca o pomoc wymaga od innych więcej niż od
siebie (Tobie nie chce się tu pisać, mnie nie chce się czytać Twoich niedorzecznie wielu
plików).
4 sty 16:07
drums: Nie zarzucaj mi że prosze o więcej niż sam zrobiłem. To że nie przeklikałem tego na forum,
tylko wstawiłem zdjęcia to aż taki problem? Na zdjęciach są numery zadania którego dotyczą.
Nie radze sobie dobrze z matmą dlatego chciałem zapytać na forum.
4 sty 16:30
Gray: I dobrze, że pytasz, ale utrudniasz osobom, które mogą Ci pomóc. Jak chcesz pliki podawać, to
niech to będzie jeden plik do jednego zadania, a nie cały katalog. Lepiej zadać cztery krótkie
treści (i po jednym pliku) − każe zadanie osobny temat − łatwiej odpowiadać, wiadomo na które
zadanie się odpowiada.
4 sty 16:37
asdf: mógłbyś chociaż dodać kolejno linki, pisząc: strona pierwsza, druga, ... Nie chce mi sie szukac
i bladzic
4 sty 16:41