granice (De L'Hospitala)
Tomek:
4 sty 13:00
Eve: oblicz pochodne licznika i mianownika
4 sty 13:05
J:
.. to nie raz ...
4 sty 13:07
Tomek: liczyłem kilka razy cały przykład i nadal coś jest źle doszedłem do czegoś takiego
| ctg5x | | 1 | |
| = w licznik(bo mam ułamek piętrowy) − |
| a w mianowniku mam |
| ctgx | | sin25x | |
| | 1 | |
− |
| . Następnie liczę dalej pochodną i chyba tutaj popełniłem błąd bo policzyłem |
| | sin2x | |
pochodną tylko z funkcji w mianownikach tych ułamków, a powinienem użyć wzoru na dzielenie
chyba...
4 sty 13:18
Eve: pierwszy licznik ma być 5
4 sty 13:22
niechciany: | | ctg5x | | tg | | tg2x + 1 | | 0 + 1 | |
lim |
| = lim |
| =H= |
| = |
| = |
| | ctgx | | tg5x | | 5(tg2(5x) + 1) | | 5(0 + 1) | |
4 sty 13:23