c
całka: Oblicz całkę:
∫sin2xdx
t = sin2x ?
4 sty 12:47
J:
całka elementarna ... , a ile wynosi całka: ∫sinxdx = ?
4 sty 12:49
całka: −cosx + C
4 sty 12:49
całka: ale tutaj jest 2x
4 sty 12:50
J:
no i co z tego ...? w takim razie podstaw t = 2x , dt = 2dx .... i licz ...
4 sty 12:51
całka: to całka wynosi −cos2x + C?
4 sty 12:54
J:
| | 1 | |
skąd ? = |
| ∫sintdt = ....? |
| | 2 | |
4 sty 12:56
całka: mógłbyś rozpisać ? bo nie wiem czemu ale jakoś mam pustkę a to łatwy przykład
4 sty 12:57
J:
| | 1 | |
t = 2x , dt = 2dx , dx = |
| dt .... i teraz podstawiaj .... |
| | 2 | |
4 sty 13:03
całka: dzięki
4 sty 13:04
całka: a ze wzoru można to od razu policzyć ?
4 sty 13:26
całka: jak to od razu ze wzoru obliczyć ?
4 sty 13:30
daras: wróć sie do postu z 12:49
4 sty 13:32
J:
| | 1 | |
zapamiętaj wzór: ∫sinaxdx = − |
| cosax + C |
| | a | |
4 sty 13:33
J:
| | 1 | |
... i drugi: ∫cosaxdx = |
| sinax + C |
| | a | |
4 sty 13:34
całka: czyli jakbym chciał ze wzorów to obliczyć to tymi wzorami albo rozpisywać przez podstawienie ?
4 sty 13:35
J:
tak...
4 sty 13:36