Rozwiąż równanie
Asia: Rozwiąż równanie:
3sin2 x=3cos2 x + 2
4 sty 11:57
Eve: sin2x=t
cos2x=1−t
podstaw i licz
4 sty 12:17
Asia: Eve, a wpadłam na taki pomysł:
3
sin2 x=3{1−sin
2 x}+2
| | 3 | |
3sin2 x= |
| +2 / * 3sin2 x |
| | 3sin2 x | |
(3
sin2 x)
2=3+2*3
sin2 x
3
sin2 x=t, t∊<0,+
∞)
t
2−2t−3=0
Δ=16
√Δ=4
t
1= −1 nie należy do <0,+
∞)
t
2=3
3
sin2 x=3
1
sin
2 x=1
| | π | |
No i mam problem z wynikiem, bo nie wiem czy dobrze patrzę, ale to chyba |
| +2kπ i |
| | 2 | |
{−3π}{2}+2kπ
| | π | |
Natomiast w odpowiedziach jest x= |
| +kπ |
| | 2 | |
4 sty 12:33
Eve: sin2x=1⇒sinx=1⋁sinx=−1
wtedy masz jak w odp
4 sty 12:35
Asia: Dzięki
4 sty 12:39