Rozwiąż równanie
rogal: Proszę o pomoc w równaniach
1) x√2−3=x−1
2) x+(1+x)√5=1
19 lis 21:15
Godzio: x
√2−x=2
x(
√2−1)=2
| | 2(√2+1 | |
x= |
| =2√2+2 usunalem odrazu niewymiernosc
|
| | 2−1 | |
x+
√5+
√5x=1
x(1+
√5)=1−
√5
| | (1−√5)2 | | 1−2√5+5 | |
x= |
| =− |
|
|
| | 1−5 | | 4 | |
usuwam niewymiernosc uzywajac (a−b)(a+b)=a
2−b
2
19 lis 21:20
rogal: w 1 powinno wyjść x= 2√2+2 ,
a w 2 wyjdzie x = √5−32
Tylko ja nie mogę do tego dojść
Pomoże mi ktoś ?
19 lis 21:23
rogal: Godzio , ale skąd wzieło się
x=2(√2+1)2−1 ?
19 lis 21:33
Nikka: | | 2(√2+1) | |
x= |
| (mianownik otrzymujemy ze wzoru skróconego mnożenia) |
| | 2−1 | |
x = 2
√2 + 2
| | 1−√5 | |
analogicznie b) mnożymy licznik i mianownik przez |
| |
| | 1−√5 | |
| | 6−2√5 | |
x = |
| Godzio się pomylił w obliczeniach |
| | −4 | |
19 lis 21:38
rogal: dzięki Wam !
19 lis 21:43
Godzio: czemu się pomyliłem

ja tylko skończyłem przed samym końcem wystarczyło dodać
20 lis 18:51