PW: Tak prymitywnie, na zasadzie dodawania wartości w "węzłowych" punktach i domyślania się jak
wykres wygląda między nimi?
Narysuj wykres funkcji f(f) = x na przedziale [0,2π]. Pod spodem wykres funkcji g(x) = sinx na
tym samym przedziale.
Dla x = 0 obie mają wartość 0, a więc h(x) = f(x) + g(x) = 0+0 = 0.
| | π | |
Na przedziale [0, |
| ] obie funkcje są rosnące, a więc ich suma też jest funkcją rosnącą. |
| | 2 | |
Liczymy:
| | π | |
h( |
| ) = f({π}{2}) + g({π}{2}) = {π}{2} + 1. |
| | 2 | |
Mamy więc jakieś wyobrażenie:
− na przedziale [0,{π}{2}] funkcja h jest rosnąca, w lewym krańcu osiąga wartość 0, w prawym −
wartość {π}{2} + 1. Już to można jakoś w przybliżeniu narysować.
| | 3π | |
Podobnie myśląc o dwóch funkcjach rosnących narysujemy wykres h na przedziale [ |
| , 2π]. |
| | 2 | |
Na pozostałych przedziałach nie jest tak łatwo (funkcja f rośnie, funkcja g maleje) − pomyśl
sam.