.
asdf: Arytmetyka modularna:
Udowodnij indukcyjnie:
n = p*q: p, q są liczbami pierwszymi, więc:
Φ(n) = (p−1)*(q−1)
e*d ≡ 1 mod Φ(n)
To sobie wyprowadziłem:
c = xd mod n
to:
x = ce mod n
ale tego nie wiem:
Pokaż, że dla wartości:
0,1, n−1:
c = xe mod n
to:
c = x, a wiec:
xd = cd mod n => xd = cd
dla wartosci 0:
0 = 0e mod n = 0..to wiadome
dla wartosci 1:
1 = 1e mod n = 1..to wiadome
a jak dla wartosci:
n−1 = (n−1)e mod n ?
4 sty 03:20
asdf: najogolniej:
chodzi o to, zeby udowodnic, że:
(n−1) ≡ (n−1)e mod n, n jest liczba pierwszą. 0 < e < n−1
4 sty 03:26
asdf: sorry:
0 < e ≤ n−1
4 sty 03:27
Saizou :
ale w sumie co masz udowodnić ?
4 sty 12:47
asdf:
(n−1) ≡ (n−1)e mod n
4 sty 16:26
asdf: mam zrobić:
pokaż, że dla wartości:
0, 1, n−1
jesli: c = xe mod n, to c = x.
dla x = 0:
c = 0e mod n, = > c = 0..czyli: c = x
dla x = 1:
c = 1e mod n, = > c = 1..czyli c = x
dla x = n−1:
c = (n−1)e mod n, = > c = (n−1)..czyli c = x, i wlasnie tego ostatniego nie wiem jak udowodnic
dodam, ze:
gcd(e,n) = 1 oraz 0 < e ≤ n −1
4 sty 16:30
asdf: :(
4 sty 17:57
zombi: A to ma zachodzić dla wszystkich e, z tego przedziału, które spełniają warunek (e,n) = 1?
4 sty 17:59
asdf: Rozpatrzmy system RSA. Pokaż, korzystając z indykcji matematycznej, że szyfrogramy
odpowiadające wiadomościom o wartościach 0, 1 i (n−1) są równe tym wiadomościom. Uwaga!
Proszę skorzystać z własności algorytmu RSA, z której wynika, że wykładnik klucza publicznego
(e) musi być nieparzysty.
algorytm jest prosty:
n = p*q
Φ(n) = (p−1)*(q−1)
nastepnie mam dwie liczby:
e − wykladnik publiczny
d − wykladnik prywatny
e*d ≡ 1 mod Φ(n) ⇒ ed ≡ 1 mod (q−1)(p−1)
mam pokazać, że:
szyfrogramy odpowiadające wiadomościom o wartościach 0, 1 i (n−1) są równe tym wiadomościom.
szyfrogram powstaje z takiej właśności:
m − wiadomość
c = me mod n
a później mogę odtworzyć m w taki sposób:
m = cd mod n
i mam udowodnić, że szyfrogram (c) odpowiada wiadomości (m) o wartości n−1, czyli:
m = n−1
a wiec:
c = m = n−1
Jesli cos jest nadal niejasne, prosze pytac. Dostalem takie zadanie od kumpla, probuje je
rozwiazac.
4 sty 18:15
asdf: :(
4 sty 19:15
Saizou :
nie lubię RSA wiec nie pomogę za bardzo, ale wiemy że
(n−1)≡(n−1)
e mod n i NWD(n−1,n)=1 bo n jest pierwsze
(n−1)
e−1≡1 mod n a z MTF mamy że a
p−1≡1 mod p, czyli
e−1=n−1⇒e=n
ale coś mi w tym nie gra
4 sty 19:33
asdf:
(n−1)e−1 ≡ 1 mod e, to jest MTF
4 sty 19:49
Saizou :
fakt, zresztą n=pq , to co napisałem wcześniej jest bez sensu
4 sty 19:51
asdf: kazdemu sie zdarza
4 sty 19:53
asdf: masz jakis pomysl?
4 sty 20:22
Saizou : jak na razie nie
4 sty 20:29