zadania z funkcją. Kto miły pomoże ?! x)
Chan:

wyznaczyć:
a) y= −f (−x)
b) y= −2 f(x)
c) y= | f(x) −1 |
19 lis 21:14
AROB: Spróbuję pomóc, choć to przykre rysowanie.
19 lis 23:57
AROB:

a) y = −f(−x) To jest symetria środkowa ( względem początku ukł. współrzędnych).
20 lis 00:08
AROB:

b) y = −2 f(x) Najpierw dany wykres wydłużamy w pionie do wysokości y = 6 ( to z powodu
cyfry2),
następnie z powodu znaku minus − odbijamy ten wydłużony wykres
symetrycznie względem osi x.
20 lis 00:17
AROB:

c) Najpierw dany wykres przesuwamy o 1 jednostkę w dół , tj. y = f(x) − 1.
Następnie działa wartość bezwzględna, która pozostawia bez zmian część wykresu położoną
powyżej osi x, a część położoną poniżej osi x odbija symetrycznie względem osi x (w górę).
Ostateczny wykres funkcji y = I f(x) − 1 I − to wykres niebieski.
20 lis 00:27