Całkowanie
bezendu:
Całka przez podstawienie.
∫x
2e
x3+2dx
t=x
3+2
dt=2x
2dx
| | dt | | 1 | | 1 | |
∫ |
| et= |
| ∫etdt= |
| et+C= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
W odpowiedzi jest |
| ex3+2+C |
| | 3 | |
Więc gdzie robię błąd ?
4 sty 03:09
bezendu:
Już wiem, źle policzyłem pochodną t=x
3+2 dt=3x
2dx
4 sty 03:10
bezendu:
2. ∫cos7xsinx
t=sinx
dt=−cosxdx
to nic nie dało, tak samo to podstawienie
t=cos7x
dt=−7cos6xsinx
4 sty 03:33
jakubs: cosx=t
−sinx dx = dt
−∫t
7 dt
4 sty 03:35
bezendu:
ehh czemu na to nie wpadłem

, dziękuję
4 sty 03:36
jakubs: Dobranoc
4 sty 03:37
bezendu:
Dzień dobry

Ja dopiero wstałem
4 sty 03:37
jakubs: Haha, ja idę spać, walczyłem z laptopem, bo mi się wiesza w BF3 na GT540m, ale chyba nic nie
zdziałam.
4 sty 03:38
bezendu:
Jeszcze mam jedną całkę
∫x4√4x2+11dx
tylko jakie podstawienie, rozwiąże sam.
4 sty 03:40
razor: | | √4x2+11 | |
spróbuj podstawienia t = |
| , tak mam w skrypcie  |
| | x | |
4 sty 03:55
bezendu:
Dzięki razor, nigdy bym na to nie wpadł.
4 sty 12:54
J:
Witam
bezendu ....

to Ty miałeś rację z pochodną funkcji: y =cosx
tgx ,
ja się myliłem ..

w zamieszaniu dalej widziałem funkcję y = (cosx)
tgx .....
4 sty 13:00
bezendu:
Witaj
J ja już dawno o tym zapomniałem. Każdy się myli
4 sty 13:16
bezendu:
A inne podstawienie, nie rozumiem tego
4 sty 13:20
bezendu:
?
4 sty 14:42
Kacper:
Dosyć męcząca ta całka.
4 sty 15:08
bezendu:
Bardzo
4 sty 16:34
bezendu:
Pokusi się ktoś ?
4 sty 20:08
bezendu: .
4 sty 21:37
bezendu: .
4 sty 22:34
Mila:
Myślałam,że już policzyłeś, jutro spróbuję policzyć. Sporo liczenia
4 sty 23:14
bezendu:
Właśnie nie policzyłem, cały czas mi zły wynik wychodzi
4 sty 23:33
Godzio: ∫x
4 √4x2 + 11dx
np. I podstawienie Eulera
√4x2 + 11 = t − 2x
| | t2 − 11 | | t2 − 11 | | t2 + 11 | |
∫( |
| )4(t − |
| ) |
| dt = |
| | 4t | | 2t | | 4t2 | |
| | t2 − 11 | | t2 + 11 | | t2 + 11 | |
∫( |
| )4* |
| * |
| dt = ... |
| | 4t | | 2t | | 4t2 | |
| | t2 − 11 | | (t4 − 121)2 | |
∫( |
| )2* |
| dt = ... |
| | 4t | | 128t5 | |
A to już prosta całka z funkcji wymiernej, trzeba tylko podnieść do potęg i wyliczyć, można
spróbować II podstawienie, ale nie wiem czy da ładniejsze wyniki
5 sty 01:02
bezendu:
Dziękuję, poczytam o tym podstawieni Eulera bo całki mi wgl nie idą
5 sty 01:09