prosze bardzo o rozwiazanie
olusia: rozwiąż rownanie
x3 + 2x2 − 4x − 8 = 0
3 sty 23:34
PW: Najprostszy typ równania: wyłaczyć coś z dwóch pierwszych składników i coś z dwóch następnych:
x2(x+2) − 4(x+2) = 0
i dalej wyłączyć co się "samo prosi".
3 sty 23:42
Janek191:
x3 + 2 x2 − 4 x − 8 = 0
x2*( x + 2) − 4*( x + 2) = 0
( x +2)*( x2 − 4) = 0
( x + 2)*( x + 2)*( x − 2) = 0
x = − 2 ( podwójny) lub x = 2
=========================
3 sty 23:43
PW: Janek191, możesz się ze mną nie zgadzać, ale ja jestem zdania (i kilka razy już o tym
pisałem), że nie ma
podwójnych rozwiązań Mogą być podwójne pierwiastki wielomianu, ale w
tym zadaniu nie ma mowy o pierwiastakch wielomianu, tylko o rozwiązaniu równania.
3 sty 23:47
Janek191:
Nie będę się spierał.
3 sty 23:53