romb
Eta: Dla Mateusza
Oblicz pole rombu o boku 17 cm, w którym długości przekątnych różnią się o 14 cm
Podobnym sposobem, jak w zadaniach z liczbami, które Ci z Milą podałyśmy
3 sty 23:22
Eta: Ojj widzę,że
Mateusz poszedł już lulu
3 sty 23:23
Arcyksiążę:
Tak.
3 sty 23:24
Arcyksiążę:

x,y∊R
+
d
1−dłuższa przekątna x−y=7⇒x=7+y
d
2−krótsza przekątna
d
1−d
2=17
a=17
x−połowa dłuższej przekątnej
y−połowa krótszej przekątnej
x
2+y
2=17
2
(7+y)
2+y
2=17
2
49+14y+y
2+y
2=289
2y
2+14y−240=0 / :2
y
2+7y−120=0
(y+3,5)
2−132,25=0
(y+3,5)
2−(11,5)
2=0
(y+3,5−11,5)(y+3,5+11,5)=0
(y−8)(y+15)=0
y=8 lub y=−15
x=7+8=15cm
P=120cm
2
3 sty 23:35
Arcyksiążę: d1−d2=14 Tam drobna pomyłka
3 sty 23:38
Eta:
e, f −− długości przekątnych
a −− długość boku
a=17 i f−e=14
| | e*f | |
f2+e2=4a2= 4*289 ⇒ (f−e)2+2ef=4*289 ⇒ 196+2ef=4*289 /:4 ⇒ |
| =289−49 |
| | 2 | |
3 sty 23:45