proszę o rozwiazanie
Michał: Funkcja f dana jest f(x) = I x − 1I + I x − 3 I − I3x − 9 I oblicz sumę najmniejszej
i największej wartości funkcji f w przedziale ( 2, 8 >
f(2) = −1
f( 8) = − 3
nie wiem jak to wykonać
wynik to −1
3 sty 22:21
Lorak: Najmniejsza i największa wartość funkcji wcale nie muszą występować na
krańcach przedziału. Najpierw warto popatrzeć na wzór, może damy radę jakoś
prościej go zapisać:
f(x) = |x−1|+|x−3|−|3x−9| = |x−1|+|x−3|−3|x−3| = |x−1| − 2|x−3|
x−1 − 2(x−3) = −x+5 dla x∊<3; 8>
f(x) =
x−1 + 2(x−3) = 3x−7 dla x∊(2;3)
Możesz teraz naszkicować wykres funkcji dla x∊(2;8> i niego odczytać największą
i najmniejszą wartość.
3 sty 22:58
Michał: dziękuję
3 sty 23:00
Alfa: może np. tak:
f(x) = |x−1| + |x−3| − 3|x−3| = |x−1| − 2|x−3|
dzielę przedział (2,8> na sumę dwóch przedziałów: (2,3)∪<3,8> (ze względu na to, że 3 "zeruje"
drugi moduł) i upraszczam wzór funkcji:
x∊(2,3) −−> y = x−1−2(−x+3) = 3x−7
x∊<3,8> −−> y = x−1−2(x−3) = −x+5
zatem funkcja ma wzór:
f(x) = {3x−7 dla x∊(2,3) (2,−1),(3,2)
{−x+5 dla x∊<3,8> (3,2), (8,−3)
i rysuję wykres funkcji, z którego odczytuję:
wnajw. = f(3) = 2
wnajm. = f(8) = −3
zatem suma:
S = 2 + (−3) = −1
3 sty 23:01
Michał: po narysowaniu wykresu to najmniejsza wartość to − 3 a największa to 2
czyli −3 +2 = − 1
czy to jest dobrze
3 sty 23:08
Michał: jeszcze raz dziękuję
3 sty 23:18