basen
mateusz: Pierwszy kran napełnia basen wodą w ciągu 10 godzin. Każdy z dwóch pozostałych napełnia ten
basen w ciągu 5 godzin. W ciągu ilu godzin napełni się basen wodą, jeżeli otworzymy wszystkie
trzy krany?
odp) 2h
nie jestem pewien czy dobrze, wiec piszę
3 sty 21:37
Eve: mam nadzieje, że nie liczyłeś średniej arytmetycznej
3 sty 21:42
Eve: I: w 1h napełni 1/10
II: w 1h napełni 1/5
III: tez jak II
oblicz razem
3 sty 21:43
mateusz: Nie

równaniem robiłem.
x − objętość basenu
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| x + |
| x+ |
| x ⇒ |
| x czyli tyle objętości basenu napełni się w ciągu 1h i |
| 10 | | 5 | | 5 | | 2 | |
żeby było całe, to pomnożyłem przez 2
3 sty 21:44
pigor: ...,
x=?, to
1x= 110+25 ⇔
⇔
1x=
110+
410 ⇔
1x=
510 ⇔
1x=
12 ⇒
x=2 (h).
3 sty 21:44
Eve: i o to mi mateusz chodziło
3 sty 21:45
mateusz: | | 1 | |
pigor − mógłbyś mi wytłumaczyć skąd masz |
| ? |
| | x | |
3 sty 21:47
Mila:
V− pojemność basenu
| 1 | |
| V− taką część basenu zapełnia I kran w ciągu 1h |
| 10 | |
| 1 | |
| V−taką część basenu zapełnia II kran w ciągu 1h, takąsamą część III kran. |
| 5 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| V+2* |
| V= |
| V − w ciągu 1h zostanie napełniona wodą połowa basenu |
| 10 | | 5 | | 2 | |
w ciągu 2h zostanie ...
3 sty 21:48
Eve: z tymi zadaniami to maja problem wszyscy w gimnazjum przy okazji proporcji, a one zawsze liczą
się tak samo
3 sty 21:49
mateusz: Tylko, że to zadanie nie jest z działu proporcje, ale z arkuszu konkursu i początkowo nie
wiedzialem skąd Pigor takie coś wytrzasnął
3 sty 21:53
Eve: no co ty? ja je rozwiązuje na lekcjach
3 sty 21:54
mateusz: Eve, Ty do gimnazjum chodzisz?

To zadanie akurat było jako zamknięte za 1pkt, więc nie miało prawa być jakoś szczególnie
trudne.
3 sty 21:56
Eve: tak, po drugiej stronie stoję
3 sty 22:02
pigor: ..., cóż nie podajecie jaki poziom ?
moje rozwiązanie "pasuje" do działu funkcje wymierne L.O.
3 sty 22:24
Eve: pigor w gimnazjum tez tak rozwiązujemy
4 sty 12:39