Wartości parametru
wielomian: Wyznacz, dla jakich wartości m równanie (m−2)x
4−2(m+3)x
2+m+1=0 ma 4 różne pierwiastki
rzeczywiste?
Wszystko ok, podstawiam za x
2=t , rozwiązuję i nie wiem dlaczego trzeba skorzystać ze wzorów
Vieta ( t1+t2>0 i t1*t2>0 ) ? Czy dlatego, że musi istnieć pierwiastek z t? Za dużo zadań
chyba na dziś
3 sty 21:37
wielomian: Pomoże ktoś?
3 sty 21:45
wielomian: ?
3 sty 21:50
pigor: ..., dane równanie kwadratowe względem x2 na R
(m−2)x4−2(m+3)x2+m+1=0 spełnia warunki zadania ⇔
⇔ a≠0 i Δ >0 i x21x22 >0 i x21+x22 >0 ⇔
⇒ m−2≠0 i 4(m+3)2−4(m−2)(m+1) >0 i m+1m−2 >0 i m+3m−2 >0 ⇔
⇔ itd .... i rozwiązujesz układ tych 4−ech nierówności zmiennej
m nie zamulając (zawracając) sobie głowy zmienną pomocniczą
.
3 sty 22:00
wielomian: ok dzięki
3 sty 22:04
pigor: ..., te 2 warunki o które pytasz zapewniają 2 rozwiązania
dodatnie m>0, n>0, czyli takie, ze x
2=m v x
2=n z których masz 4 różne iksy.
3 sty 22:07